Recensioner

Utlåtande om Haveristerna

När den frilansande journalisten Karin börjar få anonyma mejl rullas sakta en serie brutalt sofistikerade mord upp. Mellan offren är det först svårt att se något annat samband än de grymt utstuderade sätt de dött på. Gäckande är också motiven till morden på till synes redbara samhällsmedborgare. Karin och snart också hennes två vänner Trond och Jens hamnar i en etiskt tveksam position mellan dels den eller de som iscensätter morden och dels polisen.

”Haveristerna” är ett gott författarhantverk med en berättelse som är både välskriven,  spännande och med ett lagom tempo. Huvudkaraktärerna beskrivs målande och dialogerna dem emellan känns trovärdiga. Ett extra intryck gör Karins möte med lokalbo i skogen efter att hon har kört i diket. Där har slutrepliken varit i säck innan det kom i påse. Hennes kärlekshistoria känns däremot så enkel och okonstlad att man kan misstänka att en hund är begraven där. Kanske är undertecknad bara påverkad av de sorgligt komplicerade kärleksrelationer som annars är den lott som normalt tillkommer kriminalromanernas hjältar. Om nu Karin ska ses som hjälte eller någon annat återstår att se. Ytterligare styrka får den välformulerade texten av alla de referenser till verkliga platser, personer och händelser som görs med jämna mellanrum. Här finns flera av de vanliga ingredienserna för en god kriminalroman, bl.a. äts och dricks det friskt, huvudkaraktären är en journalist som har ont om pengar men gott om tid. I ”Haveristerna” är det dock mördaren som själv valt ut journalisten Karin.

Väntar ivrigt på att få ta del av fortsättningen och upplösningen på berättelsen.

Marie-Louise Rudin/ Bibliotekarie

Utlåtande om Haveristerna

Vilken fantastisk historia Du har berättat i Haveristerna  del 1… !

Som jag i förbigående nämnde för Dig, när Du berättade om vad Du hållit på med under Ditt yrkesliv, tröttnade jag på att läsa deckare för ett antal år sedan – då den typen av berättelser föreföll mig så enahanda!

Din bok Haveristerna, som jag nu fått läsa – innehöll så mycket annat och framfördes med mycket stor berättarglädje – gjorde att jag associerade med min reaktion när jag läste ”Den Gamle och Havet”, för många år sedan. – Även om Din berättelse handlar om en annan form av haveri, än det som titeln på boken leder tankarna till.

Att jag känner igen vissa mönster – som få tycks vilja se eller höra talas om  i det svenska samhället – minskar inte anledningen till att jag gärna vill läsa fortsättningen.

Förutom Din berättelse om mord utförda på ett sätt, som jag förmodar ingen tidigare tänkt ut, innehöll denna väv av händelser något som visar på intressanta företeelser – som reflexer från en värld, de flesta svenskar aldrig tänkt eller vågat tro skulle kunna existera i föregångslandet Sverige.

Bo Sonnsjö

Utlåtande om Haveristerna

I vårt land blir det vanligare och vanligare att man hör talas om fall där den enskilda individen står rättslös mot offentlig förvaltning, ordningsmakt och rättsväsende. Om man har lyckats driva frågan så långt att det uppmärksammats i media kanske man kan få en ursäkt som ”Det har begåtts ett misstag.” Men vad hjälper det när hela livet ligger ödelagt sedan år tillbaka. Det kan lika gärna hända att man hamnar i SÄPOs register. Människor befinner sig helt plötsligt i ett slags kafkalandskap utan att förstå hur det hela gick till. Det gör ont att se att sådant händer mitt framför näsan på oss i vårt gamla, trygga, hederliga Sverige.

”Hur i helvete kan det vara så här i Sverige”, säger Birgitta eftertänksamt. ”Det är ju ren anarki.”/…/”Det kan ju för i helvete inte få fungera så här. Då blir vi ju en rättslig bananrepublik.”

Så formulerar sig en av gestalterna i en politisk thriller, Haveristerna, som skrivits av Bertil Lindqvist. Trådarna är många, men huvudämnet handlar om personer som misshandlats av myndigheter och sociala nätverk till den milda grad att absolut ingenting återstår. Men där tar romanen en mycket oväntad vändning!

Intrigen är unik, jag har aldrig läst något liknande. Det finns inga hjältar, inga mordgåtor att lösa och själva morden (för sådana förekommer, mycket spektakulära sådana!) ….ja, vad är det för något egentligen?

De karaktärer som driver handlingen framåt är vanliga människor med vanliga känslor och reaktioner. De äter och dricker och älskar, och de diskuterar allt mellan himmel och jord.

När man läser boken förstår man att mycket av det som beskrivs faktiskt har hänt i verkligheten. Bertil Lindqvist skriver inte på något vis för att chocka, utan för att han har något att säga. Han tror på det fria ordet och han vill bekämpa korruption och maktmissbruk!

Marianne Hallbäck

Bibliotekarie

Utlåtande om Haveristerna

En mycket spännande och fängslande thriller som det var svårt att lägga ifrån sig och sluta läsa. Som mordhistoria har jag aldrig läst något som liknar detta, eller över huvud taget hört talas om någonting i närheten. Denna åsikt verkar gälla även för polisen i handlingen.

Morden utförs på ett känslokallt sätt, samtidigt som de är mycket genomtänkta. Skildringen av vardagslivet hos de inblandade får mig att tänka efter både en och två gånger.

Som thriller motsvarar boken mina högt ställda förväntningar även om det största bestående intrycket ändå är det budskap som boken efterlämnar.

Else-Mari Pelz

Haveristerna (första kapitlen)Bokläsning

Den är mycket bildlig och med en beskrivande text, som får mig att ”vara där”. Jag hängavs direkt och ser fram emot fortsättningen av denna mordgåta som förmodas vara mer invecklad än den först kan verka..

Marie Pilström