Källdokumentation till Haveristerna

Källdokumentation

Mycket av det som berättas i boken Haveristerna är ju sanning och vissa delar finns här nedan. Av hänsyn till oskyldigt drabbade personer och som beskrivs i boken, kommer inte material att läggas ut här innan dessa personer gett sitt medgivande. Det är rimligt att anta att nedanstående lista kommer att växa. (Ref xx) är en mappning till händelser i boken

Mordgåtan Inger Stark (Ref 1)
29 november 1990 hittades Inger Stark mördad, fastfrusen i Klarälvens is. Brottet är fortfarande olöst. Nedanstående länkar visar olika aspekter på mordet och mordutredningen. Expressen  2013 SvenskaMord.se

Ebbe Carlsson  (Ref 2)
Ebbe Carlsson-affären var en politisk skandal i Sverige som inleddes den 1 juni 1988

Carema (Ref 3)
Carema Efter Uppdrag Gransknings program om Carema, fick bolaget byta namn för att överleva. Så här två år efter, kan vi läsa vad som hände och vilka som hade intresse av denna smutskastning. Läs hela rapporten

Polisen klarar inte att spåra lösenordsfiske på nätet. (Ref 4)
Anmälan
Anmälan läggs ner redan samma dag

Barnläkaren Astrid Lindgrens Barnsjukhus (Ref 5)
Barnläkaren frikänd

Henning Sjöström utesluts ur Advokatsamfundey (Ref 6)
Wikipedia

Systembolagets ölpriser (Ref 7)
Kung 50 cl 10:60 sid 2
Sofiero 50 cl 9:90 sid 3
Hell 50 cl 22:90 sid 4

Systembolaget lurendrejeri (Ref 8)
Systembolaget (sid 1) Så skapar lurar Systembolaget Svenska folket att de jobbar för sundare alkoholvanor när manuset gjordes. (om bilden är otydlig, rör markören nedåt till höger, så blir ett förstoringsglas synligt och kan användas.) 2013-10-19.  såg sidan ut så här. http://www.systembolaget.se/OmSystembolaget/  Innehållet  på denna sida kommer antagligen att förändras. Därför finns den första länken.

Robbies Drams (Ref 9)
Fin whiskyshop i Ayr

Dreyfus Affären (Ref 10)
Fakta om den rättsskandal som stått som symbol för hur samhällets tjänstemän egenmäktigt hanterar medborgares liv.

Pinnjakten hos polisen (Ref 11)
Pinnjakten Polisens sätt att jobba och prioritera – artikelserie i Aftonbladet. (om bilden är otydlig, rör markören nedåt till höger, så blir ett förstoringsglas synligt och kan användas.)

Tryckfrihetsförordningen (Ref 12)
Yttrandefrihetsgrundlag Tryckfrihetsförordning Sveriges Riksdag

Christer van der Kwast (Ref 13)
Intressant är också att läsa hur I början av 1990-talet Christer van der Kvast http://sv.wikipedia.org/wiki/Christer_van_der_Kwast arbetade som länsåklagare i Härnösand. Han fick under denna tid uppmärksamhet som åklagare i rättegångarna mot Thomas Quick där han var åklagare i samtliga fall. van der Kwast har anklagats för att under förundersökningarna i fallet Quick undanhålla information som talade för att Quick skulle vara oskyldig.

Thomas Quick
För den som inte tror det kan hända idag kan läsa om skandalens svenska motsvarighet på http://sv.wikipedia.org/wiki/Thomas_Quick.

Göran Lambertz
Den juridiska Eliten håller varandra hårt om ryggen, och skyddar varandra likt medlemmarna i ett hemligt ordenssällskap.

Hemliga läkare avgör besluten
hos försäkringskassan utan skriftliga protokoll och utan juridiskt ansvar